2012. november 30., péntek

Jeles napok - november 30.

Szent András/Enyészet havának 30. napja, András-nap. Szent András apostolnak, a hónap névadójának ünnepe. Advent közeledtét jelzi, a hozzá legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja.

Szent András, a keleti egyház védőszentje, az I. században élt. A szkíták apostolaként is ismert, mivel ő vitte el a keleti népekhez az evangéliumot. Nevéhez fűződik az András-kereszt, melyet átlósan ácsoltak. A hagyomány szerint Szent Andrást ilyen keresztre feszítették fel. András napja a téli évnegyed kezdőnapja, az egyházi év kezdete, valamint a legjelentősebb házasságjósló nap. A lányok egyedül, titokban végezték a férjjósló varázslatokat. Párnájuk alá férfiruhát rejtettek, és álmaikból próbáltak jósolni. Időjárásjósló szerepe is van ennek a napnak: az északon élő palócok úgy tudják, ha András-napon esik az eső, vagy havazik, akkor negyven napig meg sem áll.

2012. november 25., vasárnap

Jeles napok - november 25.

Szent András/Enyészet havának 25. napja, Katalin-nap. Szent Katalin, aki a hitéért mártírhalált halt, a házasságra vágyó lányok, valamint a diákok, tudósok, egyetemek védőszentje. 

Katalin napjához férjjósló hiedelmek, praktikák is kapcsolódnak. Ha az e napon vízbe tett gyümölcsfaág - melyet katalinágnak neveznek - karácsonyig kizöldül, a kíváncsi leány hamarosan férjhez megy. A Katalin-nap dologtiltó nap is, ezen a napon tilos volt a szántás, nem sütöttek kenyeret és a malmok is leálltak. Időjárásjósló szerep is fűződik-e naphoz: "Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont, ha Katalin locsog, akkor karácsony kopog." Katalin napja az utolsó báli nap, ezt követően kezdődik az adventi időszak.

2012. november 19., hétfő

Jeles napok - november 19.

Szent András/Enyészet havának 19. napja, Erzsébet-nap, Árpádházi Szent Erzsébet nevéhez fűződik.

Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231) a katolikus egyház egyik legtiszteltebb női szentje, a könyörületes szeretet szimbóluma.
A legenda szerint, mikor Erzsébet apja, II. András, kérdőre vonta lányát, amiért alamizsnát vitt a szegényeknek, az a kötényében rózsává változott. Ez volt az ú.n. "rózsacsoda".
Hazánkban az Erzsébet, az egyik leggyakoribb női nevek egyike. Időjárásjósló szerepe is van e napnak: ha Erzsébet napon esik, akkor a tél lágy lesz, nem lesznek fagyok. Ezen a napon mindenképpen be kell fejezni az őszi búza vetését.

2012. november 15., csütörtök

Ha csütörtök, akkor programajánló

Budapest

Mazsola - bábjáték két részben

Időpont: 2012. november 17. szombat, 10 óra és 16 óra
Helyszín: Fabula Bábszínház, 1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 6. félemelet.

Ki ne emlékezne Bálint Ágnes 1970-es évekbeli mesefigurájára, Mazsolára és az ő kalandjaira? A Fabula Bábszínház ismét életre kelti a kedves mesefigurákat, Mazsolát, Manócskát, Egérkét, Fülöpkét, Varjú bácsit és a Kismadarakat. 
A zenés bábelőadás után kézműves foglalkozás várja a 3 év feletti gyermekeket. 
A jegy ára 1.800 Ft. További információ a jegyárakról: itt.


Vidék

India nap

Időpont: 2012. november 17. szombat, 15 óra
Helyszín: Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Sopron
Megközelíthetőség: térkép 

Az Indiai Nagykövetség és a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. szervezésében november 17-én, 15 órától India nap lesz a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A program szervezői többek között hennafestéssel, gyermekfoglalkozásokkal, indiai mesekuckóval, bollywoodi filmekkel, egzotikus fűszerpiaccal és indiai teaházzal várják a látogatókat. 
A programra a belépés díjtalan. 
A 17 óra 30 perckor kezdődő, "Govinda éneke" című indiai táncelőadásra regisztrációs jegyek a Jegyirodában igényelhetők.
Juhász Balázs "Álmom India" című fotókiállítása is ezen a napon nyílik meg, a helyszínen.
A programot és a kiállítást Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete, valamint Dr. Fodor Tamás, Sopron város polgármestere nyitja meg.

Az eseményről bővebben: India nap

2012. november 14., szerda

Diwali - a Fény Ünnepe

Indiában a Diwali, a Fény Ünnepe, az újév kezdete. Az ötnapos ünnepségsorozat a fény sötétség feletti, azaz a jó rossz feletti győzelmét szimbolizálja.

 
A Fény Ünnepén az Indiában és a világ más részein élő indiaiak - hindu, szikh, dzsáinista és buddhista vallási körökben - megemlékeznek Rama istenségről, aki győzelmet aratott a rossz szellem felett.
A fesztivál öt napja alatt, éjjel és nappal, kis olajlámpások égnek az otthonokban és a házak előtt, így terjesztve a szeretet fényét. Az ünnep alatt a tűzijáték és petárdázás folyamatos, melyek az utcákról és a házak kertjeiből repülnek a magasba. Az emberek békét, jólétet és örömet kívánnak egymásnak.
Az ünnep első napja a 'Dhan Trayodashi' vagy 'Dhanteras', mely Lakshmi istennő érkezését jelzi. Ezen a napon kis lábfejeket rajzolnak rizslisztből és cinóberből a házak bejáratai elé. A második nap a 'Narak Chaturdashi', népszerűbb nevén 'Chhoti Diwali'. A Diwali leghíresebb legendája Lord Shri Ram-ról szól. A legenda szerint Lanka királya, Ravan elrabolta Lord Ram feleségét, Sita-t. Ezután Ram megtámadta Lanka-t, megölte Ravan-t, kiszabadította feleségét a fogságból, majd tizennégy év után visszatért Sita-val, és öccsével, Lakshamana-val Ayodhya-beli királyságába. A fesztivál harmadik napja a 'Diwali', amely 'Badi Diwali' néven is ismeretes, ez a Fény Ünnepének fő napja. A negyedik nap a 'Govardhan Pooja'. A Diwali utolsó, ötödik napja, a 'Bhai Dooj', a testvérek fesztiválja. Ilyenkor a fiútestvérek megajándékozzák húgaikat, megerősítvén ezzel az egymás közötti köteléket. 
Öröm, boldogság, hangzavar, megnövekedett turistaforgalom és közlekedési káosz jellemzi Indiát minden évben, öt napon át, a Diwali, a Fény Ünnepén.  

2012. november 11., vasárnap

Jeles napok - november 11.

Szent András/Enyészet havának tizenegyedik napja, Márton napja. "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." - tartja a néphiedelem.

Márton napja a negyvennapos böjti időszak előnapja volt. A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos emlékek 1711-ből származnak. Abban az időben ezen a napon zárták le a gazdasági évet, valamint ez a nap volt a cselédfogadás és legeltetés határnapja is. E napon kerültek kifizetésre a cselédek és pásztorok éves bérei, akik a fizetség mellé rendszerint egy libát is kaptak a gazdától.
Szent Márton napján a pásztorok vesszőt adtak ajándékba a gazdáknak, ez volt Szent Márton vesszeje. 
Márton napja az Újbor Ünnepe is. A hagyományok szerint ezen a napon lehet először megkóstolni az újbort. "Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik."

Szent Márton legendája

Tours-i Szent Márton 317-ben született a pannóniai Savariában, a mai Szombathely területén. Tizenöt éves korától katonaként szolgált. Egy rendkívül hideg téli estén odaadta a kabátját egy koldusnak. Aznap este, álmában megjelent neki Jézus, a koldus képében. Az álom hatására otthagyta a hadsereget, megkeresztelkedett, majd misszionáriusként Isten szolgálatába állt. Jó cselekedetei miatt az emberek hamar megszerették, és püspökké akarták választani. Márton méltatlannak találta magát erre a tisztségre, a felszentelés elől egy libaólban bújt el. A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták őt, így végül 371-ben püspökké szentelték. Haláláig segített a rászorulókon.

Márton-napi hiedelmek és jóslatok

A néphiedelem szerint ezen a napon nem szabad mosni, teregetni, mert elpusztulnak a jószágok. A liba csontjából következtettek az időjárásra: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor a tél havas lesz, ha barna és rövid, akkor sáros. A Márton-napi idő is jóslatértékű volt: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." "Márton napján,  ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." A népi hiedelem szerint, aki Márton napján ittas lesz az újbortól, az a következő évben megszabadul a fej- és gyomorfájástól.

2012. november 10., szombat

117 évvel ezelőtt, ezen a napon született...

117 évvel ezelőtt, 1895. november 10-én született Öveges József piarista szerzetes, pap, tanár, Kossuth-díjas fizikus, mindenki Öveges professzora. 

Elődei apai ágon legalább kétszáz évig visszamenőleg népiskolai tanítók voltak. A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen végzett matematika-fizika tanár szakon. Ezzel párhuzamosan teológiai tanulmányokat is folytatott. 
1919-ben kapta meg tanári oklevelét, majd 1920-ban pappá szentelték, így teljes értékű piarista tanár lett. Pályakezdőként Szegeden, a piarista gimnáziumban tanított mennyiségtant, vallástant, történelmet, földrajzot (fizikát nem). Később a váci, tatai és budapesti piarista gimnáziumok tanára lett. Ezután a Közgazdasági Egyetemen intézeti tanárként, majd a Budapesti Pedagógiai Főiskolán tanszékvezető főiskolai tanárként tevékenykedett. 
Az Élet és Tudomány című hetilap szerkesztőbizottsági tagja, a Magyar Televízió 100 kérdés - 100 felelet című, 135 adást megélt műsorának pedig főszerkesztője volt. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat országos elnökségének több mint 30 évig volt tagja.
Munkásságát többek között Kossuth-díjjal (1948), a Rádió és Televízió nívódíjával (1963, 1964, 1968), a TIT aranykoszorús jelvényével (1972) és Prometheusz-éremmel (1974) ismerték el. 
Nevét számos általános és középiskolán kívül többek között emlékverseny, országos fizikaverseny, fizikatanárok elismerésére szolgáló díj, tanáregylet és ismeretterjesztő egylet viseli. A Nemzetközi Csillagászati Unió a 67 308-as számú kisbolygót Öveges József tiszteletére Öveges-nek nevezte el. Tatán, az Öreg-tó partján található mellszobra, eredeti állapotban.

2012. november 8., csütörtök

Ha csütörtök, akkor programajánló

Budapest:

Családi Márton-nap

Időpont: 2012. november 11. vasárnap, 10-18 óra
Helyszín: Néprajzi Múzeum,  1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

Szent Márton-napi ünnepségre invitálja az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum. A családi nap keretén belül a látogatók a Múzeum lengyel vendégeivel közösen elevenítik fel a Szent Márton-nap hagyományait.
Ízelítő a programokból: bábszínház, tárlatvezetés, lengyel-magyar aprók tánca, játékos hasonmásverseny, élő társasjáték, mesekuckó kicsiknek, rajzverseny, kamarakiállítások.

Részletes program itt: Családi Márton-nap


Vidék:

Szent Márton Ünnep

Időpont: 2012. november 4 - november 18.
Helyszín: Szombathely, Fő tér

A Márton-napi ünnepen változatos programok várják a látogatókat: színes lampionos felvonulás, táncház, misztériumjátékok, hagyományőrző programok, koncertek, kirakódóvásár, vetélkedők, helytörténeti előadások, gyerekprogramok kínálnak kellemes kikapcsolódási lehetőséget az idelátogatóknak. 

További részletek itt: Szent Márton Ünnep

2012. november 6., kedd

Tízmilliószoros nap

Ma ú.n. "tízmilliószoros nap" van, ebben az évben utoljára. A tízmilliószoros napok szokása a tibeti hagyományokból ered, de az egész világon használják teremtő erejét. 

E hagyományok szerint minden évben négy olyan Buddha nap van, melynek különleges hatása a nyugati világban élők számára is hasznos lehet. Ezeken a napokon minden gondolatunk, vágyunk, kívánságunk tízmilliószoros erővel hat vissza ránk, ezért különösen fontos, hogy elménkből kisöpörjünk minden negatív gondolatot, és megtöltsük pozitív tartalommal. 
Koncentráljunk erősen azokra a dolgokra, amiket el szeretnénk érni, és kívánjunk magunknak és embertársainknak egészséget, szeretetet, békességet.

Tízmilliószoros napok a 2013. évben: 

február  25. hétfő
május 25. szombat
július 12. péntek
október 26. szombat

2012. november 4., vasárnap

Egyszerű őszi dekorációk

Manapság nincs nehéz dolga az embernek, ha lakásdekorálásra adja a fejét. Az interneten percek alatt ötletek százait böngészheti át képek formájában. A drága és bonyolult megoldásoktól kezdve a filléres és egyszerű ötletekig, mindenki megtalálja a pénztárcájához és tehetségéhez illő dekorációs ötleteket.

Mivel a kézügyességem gyakorlatilag nulla, én az egyszerű megoldások híve vagyok (de nem csak ezért). Előnye, hogy az egyszerű megoldások általában az olcsó megoldások is. 

A mai munkám hozzávalói, a teljesség igénye nélkül, nulla forint pénzkiadással (nem minden került felhasználásra):


és "termése": 

2012. november 3., szombat

"...ősszel a föld csak elalszik, nem hal meg..."



"...És valóban ősszel a föld 
Csak elalszik, nem hal meg;
Szeméből is látszik, hogy csak 
Álmos ő, de nem beteg.

Levetette szép ruháit, 
Csendesen levetkezett;
Majd felöltözik, ha virrad
Reggele, a kikelet..."

(részlet 
Petőfi Sándor Itt van az ősz, itt van ujra... 
című verséből)

2012. november 2., péntek

Elindult őszi nyereményjátékunk!

December 2-ig játszhattok velünk Magyar B. Attila Virágszerda című könyveiért!

Nincs más teendőtök, mint csatlakozni facebook oldalunkhoz (www.facebook.com/OnTudat), válaszolni egy egyszerű kérdésre, és megosztani ismerőseitekkel a játékot. A helyesen válaszolók közül hárman, Magyar B. Attila Virágszerda című könyvének magyar és angol nyelvű (Attila B. Magyar: Palm Wednesday), dedikált példányait kapják, valamint kisorsolásra kerül még 1 db USA-beli tiszteletpéldány az író könyvéből. 


A Virágszerda című könyv azon túl, hogy érdekes témát feszeget (Valóban három nappalt és három éjszakát volt a sírban Jézus?), olvasmányos (kizárólag párbeszédekből áll), kiváló segédeszköz is az angol nyelvet tanulók számára. 

A játékot itt találjátok:



 Induljon a játék! Csatlakozzatok, válaszoljatok, nyerjetek!