2012. október 19., péntek

Minden nap egy alma az orvost távol tartja


Ha bárkit megkérünk, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, az illető nagy valószínűséggel – csütörtök helyett – almát fog mondani. A gondolataiban pedig, majdnem biztos, hogy egy piros színű alma fog megjelenni.


Az alma a rózsafélék családjába tartozik, világszerte több mint 7500 fajtája ismert. Őse, a vadalma, az ember legrégebbi tápláléka.

Ez a sokoldalú gyümölcs a csecsemők első szilárd táplálékai között szerepel. C-vitamin tartalma közvetlenül a héj alatti húsrétegben található, ezért célszerű alaposan megmosva, héjastól fogyasztani. Található még benne A és B-komplex vitamin, ásványi anyagok közül pedig többek között szelén, cink, kalcium, fluor és jód. Számos jó tulajdonsága mellett segíti az emésztést, immunrendszer erősítő, valamint rákmegelőző hatású.
Felhasználási módjainak szinte csak a képzelet szabhat határt. Fogyaszthatjuk egyenesen a fáról, vagy gyümölcslé formájában, főzhetünk belőle levest, az almából készült ecettel ízesíthetjük salátáinkat, de befőttet, lekvárt, sőt, még bort is készíthetünk belőle.
                       
Kányádi Sándor: Nyári alma ül a fán

Nyári alma ül a fán, 
fa alatt egy kisleány. 
Néz a kislány föl a fára, 
s le az alma a kislányra. 
Nézi egymást mosolyogva: 
lány az almát, lányt az alma. 
Gondolkozik, mit tehetne, 
áll a kislány lábujjhegyre, 
nyúlánkozik, ágaskodik,
ugrik, toppan, kapaszkodik. 
De az alma meg sem moccan, 
csak mosolyog a magasban. 
És a kislány pityeregve
csüccsen, huppan le a gyepre. 
Lomb közt szellő szundít csendben, 
de a sírásra fölserken, 
sajnálkozva néz a lányra, 
és az ágat meglóbálja. 
S hull az alma, örömére,
pont a kislány kötőjébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése