2012. november 14., szerda

Diwali - a Fény Ünnepe

Indiában a Diwali, a Fény Ünnepe, az újév kezdete. Az ötnapos ünnepségsorozat a fény sötétség feletti, azaz a jó rossz feletti győzelmét szimbolizálja.

 
A Fény Ünnepén az Indiában és a világ más részein élő indiaiak - hindu, szikh, dzsáinista és buddhista vallási körökben - megemlékeznek Rama istenségről, aki győzelmet aratott a rossz szellem felett.
A fesztivál öt napja alatt, éjjel és nappal, kis olajlámpások égnek az otthonokban és a házak előtt, így terjesztve a szeretet fényét. Az ünnep alatt a tűzijáték és petárdázás folyamatos, melyek az utcákról és a házak kertjeiből repülnek a magasba. Az emberek békét, jólétet és örömet kívánnak egymásnak.
Az ünnep első napja a 'Dhan Trayodashi' vagy 'Dhanteras', mely Lakshmi istennő érkezését jelzi. Ezen a napon kis lábfejeket rajzolnak rizslisztből és cinóberből a házak bejáratai elé. A második nap a 'Narak Chaturdashi', népszerűbb nevén 'Chhoti Diwali'. A Diwali leghíresebb legendája Lord Shri Ram-ról szól. A legenda szerint Lanka királya, Ravan elrabolta Lord Ram feleségét, Sita-t. Ezután Ram megtámadta Lanka-t, megölte Ravan-t, kiszabadította feleségét a fogságból, majd tizennégy év után visszatért Sita-val, és öccsével, Lakshamana-val Ayodhya-beli királyságába. A fesztivál harmadik napja a 'Diwali', amely 'Badi Diwali' néven is ismeretes, ez a Fény Ünnepének fő napja. A negyedik nap a 'Govardhan Pooja'. A Diwali utolsó, ötödik napja, a 'Bhai Dooj', a testvérek fesztiválja. Ilyenkor a fiútestvérek megajándékozzák húgaikat, megerősítvén ezzel az egymás közötti köteléket. 
Öröm, boldogság, hangzavar, megnövekedett turistaforgalom és közlekedési káosz jellemzi Indiát minden évben, öt napon át, a Diwali, a Fény Ünnepén.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése