2012. október 31., szerda

Jeles napok - november 1 - november 2.

Szent András/Enyészet havának első napján azokra a szentekre emlékezünk, akiknek neve nem maradt fenn az utókor számára. Ez az ünnep III. Gergely pápa nevéhez fűződik, aki a VIII. században a Szent Péter Bazilika egyik mellékkápolnáját az egyház szentjeinek ajánlotta, útjára indítva ezzel Mindenszentek napjának (latinul Festum Omnium Sanctorum) évenkénti megünneplését. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. Mindenszentek napja a katolikus és az ortodox egyházak ünnepe.
Ezen a napon - halottak napjának előestéjén - szeretteink sírjait rendbe hozzuk, virágokkal díszítjük, gyertyákat, mécseseket gyújtunk. Akinek nincs lehetősége kilátogatni a temetőbe, otthon gyújt gyertyát, így emlékezik meg elhunyt szeretteiről.

Szent András/Enyészet havának második napja, halottak napja. A néphit szerint ezen a napon hazalátogatnak az elhunytak szellemei. Azért kell gyertyát gyújtani, hogy halottaink el tudjanak igazodni a házban. 
Szegeden és környékén kalácsot sütöttek halottak napján - "Mindönszentök kalácsa" vagy "kúduskalács" - melyet aztán a szegényeknek ajándékoztak.
A székely népszokás szerint egy egész kemencére való cipót sütöttek - "Isten lepénye" vagy "halottak lepénye" - majd ezeket szétosztották a templom előtt gyülekező szegények között.

Népi kalendárium - október 31.

Mindszent/Magvető havának utolsó napja az egyik legkedvezőbb nap faültetésre. Ma a Farkasok ünneplik névnapjukat.

2012. október 25., csütörtök

Ha csütörtök, akkor programajánló

Budapest:

II. Koccintós Néptáncfesztivál 

Időpont: 2012. október 27. 18 óra
Helyszín: Kőbányai Szabadidő Központ, 1105 Budapest, Előd u. 1. 

A fesztiválon fellép a Koccintós Tánccsoport, a Tébláb Szülők Csoportja, a Pörög a Gyáli Szoknya Egyesület, a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes, Erdélyi-Molnár Klára és a Kóborzengő Zenekar, valamint szlovákiai magyar néptánccsoportok a Felvidékről. A fesztiválra érkezők megismerkedhetnek a Felvidék hagyományos kultúrájával, a gálaműsor szünetében pedig népviseleti bemutatót tekinthetnek meg. 
A műsor után táncház várja az érdeklődőket. 
A belépés ingyenes.


Vidék: 

Gárdonyi Emléknap 2012.

Időpont: 2012. október 27. 10 óra
Helyszín: Egri vár - Dobó István Vármúzeum

A Dobó István Vármúzeum és az Eger Vára Barátainak Köre minden év október végén Gárdonyi Emléknapot tart.
Idén a legkisebbeket többek között mesekuckóval és könyvjelzőkészítéssel várják a rendezvény szervezői (a programra minden gyerek vigye magával a kedvenc mesekönyvét). 
A családi programokon kívül Gárdonyi Géza Egri csillagok című könyvének bemutatóján vehetnek részt az Emléknapra látogatók. 
16 órakor megemlékezést tartanak az író sírjánál.
Az eseményt a 16 óra 30 perckor kezdődő filmvetítés (Gárdonyi Géza: Ida regénye) és az utána következő irodalmi teadélután zárja. 

Részletek itt: Gárdonyi Emléknap

2012. október 22., hétfő

Lélekápoló gondolatok őszidőre

Hiába a ragyogó napsütés, a szikrázóan kék ég, a hangulat mégis borúsnak tűnik. Az ember nem csak magában, de minden, őt körülvevő dologban érzékeli a szomorúságot. Múlik az élet, és ez nem csak a természeten látszódik, érződik. 

 
Az ősz az elmúlás, a halál szimbóluma a költészetben is. Kiváló magyar költőink gyönyörű verseikben örökítették meg gondolataikat az őszről, érzéseiket is a sorok közé szőve. Emlékezzünk például Petőfi Sándor Szeptember végén című versére, ahol a költő őszülő haját a tél deréhez hasonlítja, párhuzamot vonva ezzel az ember öregedése és a természet elmúlása között:

Még ifju szivemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyül már,
A tél dere már megüté fejemet.”
(részlet)

Akárcsak az ember az idő múlásával, a természet is „megöregszik”, és ha eljön az idő, készül a hosszú pihenésre, elmúlásra, a „halálra”. Ilyenkor egy kicsit mi is szomorúbbak vagyunk. Búcsúzunk a verőfényes napsütéstől, a nyári záporoktól, a langymeleg tóvizektől, a zöldellő hegyektől, virágos rétektől. Az ősz pompás színei azonban némi vigaszt nyújtanak, és az ünnepekre való készülődés örömteli izgalmai némiképp feledtetik velünk a melankolikus hangulatot. Van valami a levegőben, ami nem enged át minket a teljes kétségbeesésnek. Van valami, ami azt érezteti velünk, hogy jól van ez így, ahogy van. „Elmúlik. Na, és? Újrakezdődik. Ne félj!” A körforgást megállítani nem lehet. Az életnek el kell múlnia ahhoz, hogy újrakezdődhessék. Így van ez rendjén. Ez az élet rendje. Ez a világ rendje.
Az ősz kiváló alkalom a megújulás előkészítésére nekünk, embereknek is. Számot vethetünk tetteinkkel, rendbe tehetjük gondolatainkat, és egy vadonatúj, jobb és szebb élet reményében megszabadíthatjuk magunkat a negatív érzésektől, tulajdonságoktól. Ne féljünk megújulni! Ha mégis meginognánk, ha úgy érezzük, nincs meg bennünk a kellő erő a változáshoz, jussanak eszünkbe Wass Albert szavai:

„A fák levelei tavasszal újra kihajtanak és ősszel újra lehullanak. A virágok újra kinyitnak és újra elhervadnak. Újra jön a tavasz, újra jön a nyár, újra jön ősz és újra jön tél. És Te természetesen azt mondod erre, hogy nem is lehetne másként, mert így van ez jól. Miért vagy úgy kétségbeesve tehát, hogy újra elölről kell elkezdd az életedet?”

S, ha ezt észben tartjuk, a borús hangulat megszűnik, helyét a remény simogató érzése veszi át. Ősz van. De nemsokára újra tavasz lesz…

2012. október 20., szombat

Még egy program a hosszú hétvégére

Ha csütörtök, akkor programajánló

Technikai okok miatt a csütörtöki programajánló szombat hajnalra csúszott, de még semmi nincs veszve, ugyanis hosszú hétvége következik.

Budapest:

Országos Kisállat- és Növényvásár

Időpont: 2012. október 20 - október 21. 10-18 óra
Helyszín: Petőfi Csarnok, Városliget
A két évtizedes múltra visszatekintő rendezvényen a kutyák, macskák, rágcsálók, hüllők mellett gazdag növényválaszték várja a látogatókat. Ingyenes állatorvosi tanácsadással, a gyerekeknek játszóházzal készültek a szervezők. A helyszínen örökbe fogadható kutyák és cicák várják leendő gazdáikat. 
A rendezvényen részt vevő állatvédelmi alapítványok tárgyi adományokat (állateledel, takarók, egyéb felszerelések) is szívesen fogadnak. 
A belépő felnőtteknek 800,- Ft., gyermekeknek 400,- Ft. 


Vidék: 

Gesztenyeünnep

Időpont: 2012. október 20 - október 23. 10-18 óra
Helyszín: Seholsziget Élménypark Nőtincs, Diófa u. 41. 
"Mire jó még a gesztenye?" címmel gyermekek részére kézműves-foglalkozást tartanak a Seholsziget Élményparkban, a hosszú hétvégén. Sült gesztenyével, gesztenyelekvárral és gesztenyepürével kínálják a munkától megéhezett aprónépet. A felnőttek sem maradnak ki a jóból: a sült gesztenyéből nekik is jut majd, amihez finom forralt bor is jár. 

Részletek itt: Gesztenyeünnep

2012. október 19., péntek

Minden nap egy alma az orvost távol tartja


Ha bárkit megkérünk, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, az illető nagy valószínűséggel – csütörtök helyett – almát fog mondani. A gondolataiban pedig, majdnem biztos, hogy egy piros színű alma fog megjelenni.


Az alma a rózsafélék családjába tartozik, világszerte több mint 7500 fajtája ismert. Őse, a vadalma, az ember legrégebbi tápláléka.

Ez a sokoldalú gyümölcs a csecsemők első szilárd táplálékai között szerepel. C-vitamin tartalma közvetlenül a héj alatti húsrétegben található, ezért célszerű alaposan megmosva, héjastól fogyasztani. Található még benne A és B-komplex vitamin, ásványi anyagok közül pedig többek között szelén, cink, kalcium, fluor és jód. Számos jó tulajdonsága mellett segíti az emésztést, immunrendszer erősítő, valamint rákmegelőző hatású.
Felhasználási módjainak szinte csak a képzelet szabhat határt. Fogyaszthatjuk egyenesen a fáról, vagy gyümölcslé formájában, főzhetünk belőle levest, az almából készült ecettel ízesíthetjük salátáinkat, de befőttet, lekvárt, sőt, még bort is készíthetünk belőle.
                       
Kányádi Sándor: Nyári alma ül a fán

Nyári alma ül a fán, 
fa alatt egy kisleány. 
Néz a kislány föl a fára, 
s le az alma a kislányra. 
Nézi egymást mosolyogva: 
lány az almát, lányt az alma. 
Gondolkozik, mit tehetne, 
áll a kislány lábujjhegyre, 
nyúlánkozik, ágaskodik,
ugrik, toppan, kapaszkodik. 
De az alma meg sem moccan, 
csak mosolyog a magasban. 
És a kislány pityeregve
csüccsen, huppan le a gyepre. 
Lomb közt szellő szundít csendben, 
de a sírásra fölserken, 
sajnálkozva néz a lányra, 
és az ágat meglóbálja. 
S hull az alma, örömére,
pont a kislány kötőjébe.

2012. október 15., hétfő

Ede, az ír

Lezárult a "nyomozás", íme a végeredmény: Ede úrfi nem drótszőrű foxterrier, még csak nem is ír farkaskutya keverék, hanem - írnek ír ugyan, de - sokkal inkább ír terrier keverék (de még az is lehet, hogy nem is annyira keverék). Ez már - majdnem :) - biztos.

Ede úrfi

Együtt alvós

2012. október 14., vasárnap

Friss hírek Edéről

Ede, a tegnap talált, 4 hónapos drótszőrű foxterrier keverék kanocska valószínűleg egy maximum 8 hetes, ír farkaskutya keverék. 
Időközben kiderült (nyilvánvalóvá vált), hogy nem a száraztápot, kutyakonzervet, kolbászt stb. nem ismeri, hanem egyáltalán a szilárd táplálékról nincs fogalma. Ergo: a kiskutya még szopott, ráadásul kizárólag... Gyanúm csak erősödött, mikor Ede Ízi kutyánktól akart tejet "szerezni". Miután tisztázódott a helyzet, alaposabban megvizsgáltam a fogazatát, minek következtében sejtésem beigazolódott: épp, hogy kijöttek a tejfogai. 
Így viszont egész másként fest a helyzet. A jelenlegi méretéből adódóan valószínűleg közepesnél nagyobb, de inkább nagytestű fajta keveréke lehet. Mindezek ismeretében jobban megvizsgáltam a dolgot - és a kölyköt - és rájöttem, hogy a drótszőrű foxterrieren kívül az ír farkaskutyára hasonlít még a mi Edénk, többek között fül- és szőrzetminőség-ügyileg.


Sebaj, a kutya az kutya, ráadásul minél nagyobb, annál "kutyább". (Elnézést kérek a kistestű kutyás gazdiktól, nekem is van egy yorkshire terrierem, ezért bátorkodtam volt e kijelentést tenni. :))

2012. október 13., szombat

Ede

Tegnap a lányaim szeme láttára dobtak ki egy kölyökkutyát egy autóból. A kiskutya elszaladt a kocsi után. Ma a Sors, a Jóisten, az Ég - kinek hogy tetszik - ismét a gyerekek útjába sodorta a szerencsétlenül járt ebet. (Azért azt el kell mondanom, hogy a lányok tegnap óta be voltak sózva, ma délután pedig "sétálni" indultak... és haza már a kutyával együtt érkeztek. :))
A négy hónap körüli, drótszőrű foxi keverék kanocskának azóta már neve is van: Ede. Három fősre bővült a kutyaállományunk. Ízisz nevezetű rottweilerünk először nem nagyon örült az új lakótársnak (meglehetősen antiszociális a leányzó emberrel, állattal szemben egyaránt), de mostanra szent a béke. Azért még oda kell figyelni, de ha meg is indul a kölyök felé, hívásra visszajön, tehát nagy baj nem lesz. (Ízi kutyánk egyébként nagyon okos, értelmes és fegyelmezett.) A Ricsi megnevezésű, yorkshire terrier "márkájú", 12 éves négylábúval viszont egész jól megértik egymást - talán a méret- és fajtahasonlóság miatt. 
Úgy tűnik, hogy mégsem német dog lesz a harmadik kutyánk... (Tervbe volt véve egy második házőrző beszerzése.)
Nem minősítem azt, aki a kölyöktől ilyen módon vált meg. Nincs értelme.
Januártól még több (még ennél is több) kóbor kutya lesz. Jön a kötelező kutyachip...

Ede

Ízisz

Ricsi

2012. október 12., péntek

Ha ősz, akkor diószezon

A dióról a legtöbb embernek a karácsonyi bejgli jut eszébe. Pedig ez a csonthéjas termés nem csak finom íze miatt érdemli meg figyelmünket. 


A diót őshonos növényeink egyikeként tartjuk számon, története a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza. Már honfoglaló (?) őseink is fogyasztották ezt a sokoldalú, ízletes eledelt. 
A termés nem véletlenül hasonlít formájában az emberi agyra, számos jótékony hatása közül kiemelkedő fontosságú az agyműködést serkentő szerepe. Ezen kívül gazdag omega-3 zsírsavakban, és jelentős flavonoid tartalommal rendelkezik, melyek fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében és a betegségmegelőzésben. Magas energiatartalommal bír, a vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2-, C és E-vitamin. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, kalciumot, valamint antioxidánsokat is. 
Ahhoz, hogy a benne található tápanyagokat szervezetünk hasznosítani tudja, a fogyasztása nyersen ajánlott. Joghurtba, kefirbe keverve, salátához adva, vagy akár magában fogyasztva is pompás csemege. Rendszeres dióevéssel kordában tarthatjuk a vérnyomásunkat, és megelőzhetőjük a szívproblémák kialakulását. 
A diót nem csak önmagáért szeretjük. Bölcs öreg hatását keltő fája a kert éke, sokan szinte családtagként tekintenek az ősök által ültetett, hatalmas diófára. Levele kiváló szúnyogriasztó, a belőle készült tea hatásos többek között emésztési zavarok és bélhurut esetén. Külsőleg, borogatásként alkalmazva segít a bőrkiütések, gombás fertőzések gyógyításában. A termés zöld burkát, a diókopácsot természetes hajfestékként alkalmazzák. A hajat barnára színezi, és selymesen fénylővé varázsolja. 


Hazánkban számos helyen tartanak diófesztivált. A Nógrád megyei Diósjenőn 2006-ban rendezték meg először a dióünnepet, a rendezvény azóta hagyománnyá vált a palóc községben. A Nemzetközi Diófesztiválnak a dió hazájának tartott, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Milota ad otthont. 

2012. október 11., csütörtök

Ha csütörtök, akkor programajánló

Budapest: 

III. Virányosi Méz és Lekvár Fesztivál

Időpont: 2012. október 13-14. 9-18 óráig
Helyszín: Virányosi Közösségi Ház, 1125 Budapest, Szarvas Gábor út 8/c. 
Ízelítő az ingyenes programokból: különleges méz- és lekvárféleségek kóstolója és vására, kézműves foglalkozás, zenei foglalkozás kicsiknek, filmvetítés, tombola. 

Szombaton 18 órától a M.É.Z. együttes koncertezik, a belépődíj 1.000 Ft.
Vasárnap 11 órától az Alma Együttes ad koncertet. A belépőjegy ára gyerekeknek 500 Ft., felnőtteknek 1.000 Ft. (Csak elővételben váltható!)



Vidék: 

Középkori hétvége a Katica Tanyán

Időpont: 2012. október 13-14. 
Helyszín: Katica Tanya - Aktív Pihenésközpont, 7477 Patca
Ízelítő a programokból: kenyérsütés, kisállat simogatás, tehénfejés, íjászkodás, interaktív játékok középkori viseletben. 
Napijegy árak: gyermek: 890-990 Ft. (2 éves kor alatt ingyenes), felnőtt: 850-950 Ft., nagymamák, nagypapák: 600-690 Ft.

2012. október 9., kedd

Hova menjünk kirándulni?

Ősz van, ragyogó, színpompás ősz. Remek idő a kirándulásra. 
Viszonylag olcsó kikapcsolódási lehetőséget kínál az egész évben szabadon látogatható Nógrádi vár. (Persze, az "olcsóság" attól függ, ki milyen távolságról érkezik.)

A vár a Nógrád-megyei Nógrád községben található, a Börzsöny belsejében. Története itt olvasható: Nógrádi vár

Képek a várról:


 Várkapu

Olaszbástya

Várrom

Kilátás a várból

Árpád és a hét vezér kopjafái 

Kettős kereszt és nemzeti lobogó

A Nógrádi vár megközelíthető (Budapest felől): 
- autóval a 2-es számú, vagy a 2A jelzésű főút felől;
- vasúton a Vác-Balassagyarmat vonalon (Budapest-Nyugati pályaudvarról indul a vonat, amely Vácig közlekedik, itt kell átszállni a "kis piros" vonatra :));
- Volán busszal: a 'Budapest (Újpest), Városkapu vasútállomás XIII. ker.' buszvégállomásról a helyből induló, Salgótarján felé közlekedő buszra kell felszállni, és 'Rétság, Börzsöny Vendéglő' megállónál átszállni a Romhány felől Berkenye felé közlekedő buszra,
vagy a Balassagyarmat felé közlekedő buszra kell felszállni, és 'Szendehely általános iskola' megállónál átszállni a Vác felől Diósjenő felé közlekedő buszra. 

Hogy kerül a koktélba folyékony nitrogén?

Eltávolították a gyomrát annak a tizennyolc éves angliai lánynak, aki folyékony nitrogént tartalmazó koktélt ivott - olvashatjuk, többek között, a BBC honlapján.

Gaby Scanlon a tizennyolcadik születésnapját ünnepelte Lancaster egyik bárjában, ahol egy koktél elfogyasztása után fuldokolni kezdett. A mentők súlyos hasi fájdalmakkal szállították kórházba, ahol megállapították, hogy perforált a gyomra. Az orvosok azonnal elvégezték az életmentő műtétet, a lány gyomrát eltávolították. Állapota súlyos, de stabil. 
A vizsgálatokból kiderült, hogy az életveszélyes sérüléseket a "Pornstar Martini" fantázianevű, nitrogénalapú koktél okozta.

Ki, melyik hatóság engedélyezte, hogy az amúgy is veszélyes alkoholtartalmú italokba olyan mérgező, vegyi anyagot keverjenek - és ezt fogyasztás céljára értékesítsék! - amely elpusztítja az emberi szöveteket? 

Az egyik budapesti mixeriskola honlapján is találkozhatunk folyékony nitrogén alapú koktélrecepttel...

2012. október 8., hétfő

Hagymatea - most aktuális

Beköszöntött az ősz, meg is van az első megfázás a családban. Mi így kezeljük a tüneteket: 

Hagymatea a megfázás tüneteinek enyhítésére

Hozzávalók: 

2 nagy fej vöröshagyma
3 l víz
1 egész citrom leve
4 evőkanál medvehagyma/vegyes virág/selyemvirág méz

A hagymát folyóvíz alatt jól megmossuk, a "haját" levágjuk. Egy lábasban feltesszük főni. Forrás után még kb. 15 percig főzzük, alacsony lángon. 
A hagymát kivesszük (én meg szoktam enni :)), a levéhez hozzáadjuk a mézet és a citromlevet, és melegen (nem forrón!) fogyasztjuk. 

Ha a kúrát kiegészítjük mézzel elkevert zúzott fokhagymagerezd napi kétszeri fogyasztásával (csak 1-1 teáskanállal, és csak akinek bírja a gyomra!), hamar elkergethetjük a megfázás nevezetű hívatlan vendéget. 

Beavatás

"A föld most olyan időszakát éli, amelynek során a testük rabságában élő, önző emberek veszik át fokozatosan a hatalmat. (...) A földön egyre elkeseredettebb harcokhoz vezet az elkövetkezendő évezredek során az egyes emberek hatalomvágya és a szolgasorba kényszerített tömegek elégedetlensége. Az állandó harcok évezredei és a kapzsiság, a hiúság, az irigység, a bosszúvágy, a gyűlölet és a többi állati tulajdonság minden szépet, jót és igazat elpusztítana, ha az isteni gondviselés nem biztosítaná, hogy a lélekben egymáshoz kötődő emberek egysége - az Isten fiainak szellemi síkon gyakorolt vezetése mellett - továbbadja a TUDÁST, és megmentse a földet a feledéstől. A föld - az összes többi bolygóhoz hasonlóan - egy felsőbb szellemi erő vezetése alatt áll, és ez az erő az Isten fiain keresztül nyilvánul meg az emberi léptékhez igazított módon. Ezt az erőt a beavatott, a fejlődés során az Isten fiaival egyenértékűvé vált emberek serege fogja képviselni. Ezek az emberek mind együtt dolgoznak a nagy művön, amelynek célja a föld megváltása, kiszakítása a sötétségből, az anyagi és pokoli erők uralmából, az elszigetelődésből." 

(részlet Elisabeth Haich Beavatás című könyvéből)

2012. október 5., péntek

Dió

Rengeteg dió termett az idén a két diófánkon. Ez csak azért furcsa, mert bárhol dicsekszem vele, mindenhol azt hallom, hogy ebben az évben bizony nem nagyon volt termés. Állítólag nem is lehet kapni, vagy ha igen, akkor aranyárban árulják. 
Hát(tal nem kezdünk mondatot, tudom), nekünk szerencsénk van. Lesz jó sok diós bejgli (a mákosat nem szeretem), diós tészta és diós guba (a mákosat ebből sem szeretem), meg ki tudja, még mit találok ki. 


2012. október 1., hétfő

Mai "termés"

A mai napra - pontosabban estére - többféle tejtermék "beérett". Tegnapelőtt leöntöttem négy liter tejet. A négy literből sajnos csak nem egész két litert tudtam felhasználni, de sebaj, majd legközelebb... 

Azért így is "szüreteltem" egy kis tejfölt: 


némi túrót: 


(életem első saját készítésű túrója, szerintem gyönyörű...:))

és több mint egy liter savót. Ezen kívül újítottam is, joghurtügyileg.

Mézes házi joghurt: 


Így készül a túró: 
A friss, házi tejet "leöntöm aludni". Én bögrékben tárolom, csészealjakkal lefedve, jól bebugyolálva konyharuhába, takaróba. Két nap múlva leszedem a tetején képződött zsíros réteget, ez a tejföl. A tejföl alatt maradt aludttejet lábasban melegítem, vigyázok, hogy ne forrjon fel, időnként megkeverem. Egy edény fölé szűrőt teszek, óvatosan beleöntöm a lábas tartalmát. Az edénybe csöpög a savó, a szűrőben marad a túró. 

Méregtelenítsünk!

Már nem összeesküvés-elmélet, hanem tény - Amerika és Németország is elismerte - hogy vegyi permetezéssel mérgeznek minket küzdenek a globális felmelegedés ellen. 

A száraz tények: 
Báriumot, magnéziumot, alumíniumot, nano-szálakat, stronciumot, baktériumokat, spórákat és más vegyi anyagokat juttatnak a Föld légkörébe. Ezek az anyagok 1-2 hét alatt elérik a talajt, a vizeket, vagyis folyamatosan lélegezzük be, fogyasztjuk el a mérgező vegyületeket. 

A tünetek, amiket okoznak: szemégés, migrénes fejfájás, szorongás, szabálytalan szívverés, magas vérnyomás stb. 

(Forrás: VILAG HELYZETE.com)

Nem szeretnék itt és most a háttérről és a miértekről beszélni - talán majd egy későbbi bejegyzésben - pillanatnyilag az a fontos, hogy "tüneti kezelést" alkalmazzunk, védjük magunkat és gyermekeinket a káros hatások ellen, valamint felhívjuk embertársaink figyelmét a veszélyre.
(Globálisan, "nagyban" úgyis csak Isten tud megoldást nyújtani az ilyen és ehhez hasonló problémákra, no, meg az a néhány elkötelezett földi halandó, akik köztünk járnak, és akik hajlandóak, és nem utolsó sorban alkalmasak, képesek "megmozdulni" az emberiség élhetőbb jövőjéért.) 

Az alga, a fokhagyma, a medvehagyma, az almaecet és a szelén segítenek a nehézfémek szervezetből való eltávolításában, fogyasszuk ezeket a megfelelő módon és mennyiségben, lehetőleg természetgyógyász által meghatározott adagban és időközönként.