2012. október 31., szerda

Jeles napok - november 1 - november 2.

Szent András/Enyészet havának első napján azokra a szentekre emlékezünk, akiknek neve nem maradt fenn az utókor számára. Ez az ünnep III. Gergely pápa nevéhez fűződik, aki a VIII. században a Szent Péter Bazilika egyik mellékkápolnáját az egyház szentjeinek ajánlotta, útjára indítva ezzel Mindenszentek napjának (latinul Festum Omnium Sanctorum) évenkénti megünneplését. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. Mindenszentek napja a katolikus és az ortodox egyházak ünnepe.
Ezen a napon - halottak napjának előestéjén - szeretteink sírjait rendbe hozzuk, virágokkal díszítjük, gyertyákat, mécseseket gyújtunk. Akinek nincs lehetősége kilátogatni a temetőbe, otthon gyújt gyertyát, így emlékezik meg elhunyt szeretteiről.

Szent András/Enyészet havának második napja, halottak napja. A néphit szerint ezen a napon hazalátogatnak az elhunytak szellemei. Azért kell gyertyát gyújtani, hogy halottaink el tudjanak igazodni a házban. 
Szegeden és környékén kalácsot sütöttek halottak napján - "Mindönszentök kalácsa" vagy "kúduskalács" - melyet aztán a szegényeknek ajándékoztak.
A székely népszokás szerint egy egész kemencére való cipót sütöttek - "Isten lepénye" vagy "halottak lepénye" - majd ezeket szétosztották a templom előtt gyülekező szegények között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése